קריאה מאת גדולי הדור בעד לימוד מצוה יומית

תפילה קצרה לפני הלימוד

הקדמה

שער ספר מצות המלך

מצוה קסה  
דין שרצים המתהוים מן העיפוש
מצות לא תעשה   צב  
ויקרא י"א מ"ד
 
 
   

הזהיר הקב"ה שלא לאכול מן השרצים המתהוים מן העיפוש, שנאמר (ויקרא י"א מ"ד) ולא תטמאו את נפשותיכם בכל השרץ הרומש על הארץ. משרשי המצוה כמו שנתבאר במצות הקודמות, וכדי שלא נאמר דוקא שרצים המתהוים ונולדים מזכר ונקבה הם העושים רושם רע בנפש, אבל המתהוים מעפושים ואבקים, שלא נבראו מפריה ורביה, והם רק גוף קטן, לא הזהרנו התורה שזה הבריה הקטנה תטמא הגוף והנפש כמו הבריה הגדולה, לכן הזהירנו התורה במיוחד על אלו. כי לפי שהרמשים נתהווים מן העפושים אשפות ונבלות, מקורם מושחת ומסואב, והאוכל אותם מעכב שלימות הנפש, כדמיון עששית הדקה תאיר יותר מהעכורה. והכל לפי המאכל, ולפעמים סם כל שהוא וחריף מזיק יותר מהרבה שלא חריף. ולכן השרצים אפילו קטנים ביותר אסרה התורה. גם כי השקצים והרמשים נפשו של אדם קצה בהם, וכל דבר שהנפש קצה בו אין ספק שהוא מזיק לגוף ונפש.

  :מצוה

חולין ט"ז, ר"מ פ"ב מהמ"א, סה"מ ל"ת קע"ז, יו"ד סי' פ"ד.

 :מקור 

קסה) {האיסור}כתב הרמב"ם1 החילוק בין שרץ לרמש, שרץ הוא שנולד מזכר ונקבה, ורמש מה שמתהווה מאשפות ונבלות בלי הולדה, והרמב"ן ז"ל2 חולק עליו. האוכל כזית מהן לוקה, ואם אכל כולה לוקה אפילו בכ"ש.3 {שרץ שרוף}שרץ שרוף מותר לאכלו לרפואה דעפרא בעלמא הוא,4 וצריך לדקדק שיהא נשרף עד שיעשה גחלת מבפנים, וישרוף כולו עד שיעשה אפר גמור (פרי תואר), ובמנ"י5 כתב אפילו לא נעשה אפר לגמרי, ובנעשה אפר לגמרי אפילו לבריא מותר, ועיין דרכי תשובה. {הגדלים במים}שרצים שבבורות, וכלים מותרים כל זמן שלא פירשו.6 המסנן מים או משקין והיו בו תולעים או יבחושין או יתושים, אף על פי שחזרו לתוכו אסורים, שכבר פירשו, לפיכך משקה שדרך ליגדל בה תולעים וכיוצא בהן אין לסננו בקסמים וקשים בלילה, שמא יחזרו ויפלו לתוך הכלי ויבא לשתותן.7 אבל מותר לסננן במסננת או באופן אחר לא יכלו ליפול עוד אל תוך המשקה, וכן לערות מכלי אל כלי מותר, הואיל והם תמיד עם המשקים היינו רביתייהו.8 {הגדלים בקמח ופירות}קמח שהתליע וכן פירות מתולעים, הט"ז9 אוסר לעשות ממנו יי"ש, והצ"צ סי' נ"א והפמ"א ח"ג סי' ל"ה חולקין,10 וכן לעשות מצימוקים וגודגדניות המתולעים. תולעים הגדלים בכמהין ופטריות אסורין כבפירות, ולא אמרינן דלא חשיבי מחובר לקרקע.11 {דיני בדיקה}תבשיל שנמצא בו תולעת אחד או ב', משליכם ואוכל השאר, ואם נמצא בו ג' או ד' הכל אסור דהוחזק בתולעים, ואם אפשר לסננו ולהסיר התולעים מעביר התולעים והשאר מותר.12 אשה שנמצא אחר בדיקתה שרץ הנראה לעיניים, כגון חומט, אסור לאכול מבדיקתה, אבל אם נמצאו רק תולעים המתליעים בתוך העלים שאינן נראים אלא לאחר שליקתן, מותר לאכול מבדיקתה,13 ויש להזהירם על זה. והרש"ל לא אכל כלל מבדיקת נשים על פי הירושלמי דנשים עצילות הן וכ"ש דדעתן קלות, והש"ך14 מיישב מנהג העולם. ונוהג בכל מקום ובכל זמן בזכרים ונקבות.

 :משנה הלכות   
1 פ"ב מה' מאכלות אסורות הי"ג. 2 סה"מ שורש ט', הובא בחינוך ובמגיד משנה. 3 ר"מ שם והכ"א. 4 יו"ד סי' פ"ד סעי' י"ז וסי' קנ"ה ס"ג בהגה (ושם כתב לחולה אפי' אין בו סכנה, משמע לא לבריא, וכאשר כתב האו"ה). 5 כלל מ"ו אות ט'. 6 ר"מ שם הי"ח י"טיו"ד סי' פ"ד ס"א. 7 ר"מ שם ה"כ יו"ד שם ס"ג. 8 רמ"א שם. 9 שם סק"ט. 10 הובאו בפ"ת ס"ק ג'. 11 רמ"א שם ס"ו. 12 יו"ד שם ס"ט והגה. 13 יו"ד שם סי"א. 14 שם ס"ק ל"ה.
 :מראי מקומות
 
מצוה הבא         מצוה הקודם    
 
מצוה יומית <> Daily Mitzvah      כתבו אלינו <> Contact Us      שאלות שכיחות <> FAQ  
Disclaimer & CopyrightIn conjunction with
   Another site by e-Notations